sobota, 27 lipca 2013

Kwiat cukinii w cieście.








Zadziwiająco dobre połączenie. Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak dobre. 
Jeśli macie możliwość - wybróbujcie przepis!












Składniki 



·        6 kwiatów cukinii
·         2 duże cebule
·         1 jajko
·         2 łyżki czubate mąki
·         Pół łyżeczki proszki do pieczenia
·         Pół szklanki mleka
·         Pieprz
·         Sól
·         Szklanka oleju
·         Łyżeczka drobno posiekanej mięty





Przygotowanie


Kwiaty cukinii dokładnie myjemy i osuszamy. 
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i jajko, pieprz i sól, miętę. Całość dokładnie mieszamy aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (ciasto naleśnikowe).
 Osuszone kwiaty cukinii zanurzamy w masie.  
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Cukinie smażymy aż do zarumienienia ciasta (nie można smażyć ich zbyt długo, żeby ciasto się nie spaliło). 


Kroimy cebulę w grube plastry. Wcześniej lekko solimy. 
Otaczamy w masie i podobnie jak kwiaty, smażymy. 


Kwiaty i krążki układamy na papierowych ręczniczkach, aby pozbyć się nadmiernej ilości oleju. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz