Jeśli macie możliwość - wybróbujcie przepis!
Składniki
· 6 kwiatów cukinii
· 2 duże cebule
· 1 jajko
· 2 łyżki czubate mąki
· Pół łyżeczki proszki do pieczenia
· Pół szklanki mleka
· Pieprz
· Sól
· Szklanka oleju
· Łyżeczka drobno posiekanej mięty
Przygotowanie
Kwiaty cukinii dokładnie myjemy i osuszamy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i jajko, pieprz i sól, miętę. Całość dokładnie mieszamy aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (ciasto naleśnikowe).
Osuszone kwiaty cukinii zanurzamy w masie.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Cukinie smażymy aż do zarumienienia ciasta (nie można smażyć ich zbyt długo, żeby ciasto się nie spaliło).
Osuszone kwiaty cukinii zanurzamy w masie.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Cukinie smażymy aż do zarumienienia ciasta (nie można smażyć ich zbyt długo, żeby ciasto się nie spaliło).
Kroimy cebulę w grube plastry. Wcześniej lekko solimy.
Otaczamy w masie i podobnie jak kwiaty, smażymy.
Otaczamy w masie i podobnie jak kwiaty, smażymy.
Kwiaty i krążki układamy na papierowych ręczniczkach, aby pozbyć się nadmiernej ilości oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz