środa, 31 lipca 2013

Bezy z kremem rumowym

Składniki

5 jajek (białka)
200 gr cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
skórka z pomarańczy
słoiczek dżemu porzeczkowego 

Krem 

370 ml zimnego mleka
1 torebka kremu rumowego 





Przygotowanie

Białka ubijamy na pianę i stopniowo dodajemy do niej cukier cały czas miksując. Piana powinna być sztywna. Na koniec miksowania dodajemy  łyżkę mąki ziemniaczanej. 
A na samym końcu dokładamy skórkę z pomarańczy. Musimy dokładnie i delikatnie wymieszać całość. 

Blachę wykładamy pergaminem. Obrysowujemy na papierze kółka i nakładamy na nie pianę. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. W tej temperaturze pieczemy bezy przez ok 25-30 minut. Nie używamy teroobiegu. A następnie temperaturę obniżamy do 100 stopni i nasze bezy pozostawiamy w niej  jeszcze przez ok 35-40 minut. 

Upieczone bezy przekładamy kremem i dżemem porzeczkowym. 

Krem

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i wsypujemy zawartość opakowania. Miksujemy przez ok 3 minut zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz