piątek, 2 sierpnia 2013

Tarteletki z kremem mascarpone i czekoladą.


Składniki 

1/2 kostki margaryny 
szklanka mąki
4 łyzki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru 
1 jajko
250 gr czereśni
mięta


Krem

2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 gr serka mascarpone
2 łyżki mleka 


Przygotowanie

Margarynę, makę, mąkę ziemniaczaną, cukier zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Foremki do tarteletek wysmarowujemy odrobiną masła. Foremki wykładamy ciastem. 
Spód podpiekamy w piekarniku przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Kiedy tarteletki wystygną możemy nakladać masę:) Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Dekorujemy czereśniami i listkiem mięty :) 

Serek mascarpone (temperatura pokojowa) miksujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy do niego roztopioną, ostudzoną czekolade. Delikatnie mieszamy. 


2 komentarze: