Tym razem odskocznia od deserów.
Dziś kuchnia serwuje pieczoną kaczkę w miodzie.
Do tego potrzebne nam będą:
Piersi z kaczki/ udka.
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka imbiru
3 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
cząber
4 ząbki czosnku
garść suszonych śliwek
I do dzieła!
Sos sojowy, olej, miód, przyprawy, posiekany czosnek mieszamy i smarujemy mięso.
Mięso odpowiednio umyte i osuszone nacieramy marynatą. Tak przygotowane odstawiamy na 2 godziny do zamarynowania.
Śliwki układamy razem z kaczką do pieczenia.
Kaczkę pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem przez godzinę. Co jakiś czas polewamy ją sosem, który wytworzy nam się w trakcie .
Podane z sałatką;)
Smacznego!
Zapraszam i tutaj!
Fotografia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz