niedziela, 14 kwietnia 2013

Pieczona kaczka w miodzie!

Tym razem odskocznia od deserów. 
Dziś kuchnia serwuje pieczoną kaczkę w miodzie. 


Do tego potrzebne nam będą:


Piersi z kaczki/ udka.
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka imbiru
3 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
cząber
4 ząbki czosnku
garść suszonych śliwek


I do dzieła! 


Sos sojowy, olej, miód, przyprawy, posiekany czosnek  mieszamy i smarujemy mięso.

Mięso odpowiednio umyte i osuszone nacieramy marynatą. Tak przygotowane odstawiamy na 2 godziny do zamarynowania.

Śliwki układamy razem z kaczką do pieczenia.

Kaczkę pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem przez godzinę. Co jakiś czas polewamy ją sosem, który wytworzy nam się w trakcie .

Podane z sałatką;) 

Smacznego! 

Zapraszam i tutaj!
Fotografia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz