niedziela, 26 maja 2013

Krewetki w koszyczkach z ciasta francuskiego

Kolejny pomysł na krewetki!
Koniecznie spróbujcie:)


Przygotuj :) 

krewetki koktajlowe (świeże, mrożone), paczka
cebula, 1 sztuka
ciasto francuskie
serek topiony, 2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
szklanka bulionu drobiowego
koperek, pietruszka
oliwa do smażenia
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Krewetki rozmrażamy, przepłukujemy ciepłą wodą. Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek. Wlewamy szklankę buliony do podsmażonej cebuli i dodajemy krewetki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 12-15 minut.
 Pod koniec gotowania dodajemy serki i mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu. Pieprzymy i solimy do smaku. Możemy oczywiście użyć innych przypraw w zależności od naszego smaku i upodobań:)
 Z ciasta wycinamy kółka. Potrzebne nam na spód i wierzch koszyczków.
 Z reszty ciasta wycinamy grubsze paski ciasta i obklejamy spód ciasta dookoła. Spód ciasta przekłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto na papierze do pieczenia wstawiamy do piekarnika. I pieczemy przez ok 10 minut.
 Kiedy je wyjmiemy i trochę przestygnie, możemy do niego włożyć nasz farsz z krewetek. Posypujemy posiekanym koperkiem :)

To wcale nie jest takie trudne!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz