sobota, 29 grudnia 2012

Cebulowa tarta z oliwkami




Czas przygotowania -1 h 30 minut

Temperatura pieczenia- 180 stopni (z termoobiegiem)

Składniki 

Ciasto:

mąka - czubata szklanka
jajko 2 (żółtka)
margaryna ok 70 gr
sól
pieprz



Farsz

3 duże cebule
1 por
przecier pomidorowy (najlepiej własnej roboty)- można użyć pomidorków koktajlowych 
oliwki zielone
2 ząbki czosnku 
ser 
boczek/szynka - kilka pociętych plastrów



Do sosu beszamelowego:


2 łyżki masła
4 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
przyprawy - sól, pieprz






Sos :
Masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości. 
Doprawiamy do smaku - sól  i pieprz.


Ciasto 

Mąkę, sól, margarynę i żółtka łączymy razem.Wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy albo mąki ,albo w razie gdyby ciasto nie chciało się nam zagnieść - 2 łyżki mleka. 

Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. 

W formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. 
Spód dziurkujemy widelcem. 
Sam spód pieczemy ok 15 minut. 


2 cebule kroimy w talarki. Lekko solimy. Jedną cebulę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy (do rozsmarowania na spód ciasta). 

Boczek/szynkę podsmażamy na patelni. I łaczymy z przyprawami. 

Pora kroimy w talarki.

I układamy na podpieczonym spodzie. 
Najpierw wykładamy naszą bazę - startą cebulę, dodajemy przecieru pomidorowego, boczku. Na samym wierzchu układamy talarki cebuli i pora. 

Pod koniec pieczenia dodajemy odrobinę startego sera. 

Na 10 minut przed końcem pieczenia całość zalewamy sosem beszamelowym. I układamy przekrojone oliwki. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz