Czas przygotowania -1 h 30 minut
Temperatura pieczenia- 180 stopni (z termoobiegiem)
Składniki
Ciasto:
mąka - czubata szklanka
jajko 2 (żółtka)
margaryna ok 70 gr
sól
pieprz
Farsz
3 duże cebule
1 por
przecier pomidorowy (najlepiej własnej roboty)- można użyć pomidorków koktajlowych
oliwki zielone
2 ząbki czosnku
ser
boczek/szynka - kilka pociętych plastrów
Do sosu beszamelowego:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
przyprawy - sól, pieprz
Sos :
Masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości.
Doprawiamy do smaku - sól i pieprz.
Ciasto
Mąkę, sól, margarynę i żółtka łączymy razem.Wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy albo mąki ,albo w razie gdyby ciasto nie chciało się nam zagnieść - 2 łyżki mleka.
Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto.
Spód dziurkujemy widelcem.
Sam spód pieczemy ok 15 minut.
2 cebule kroimy w talarki. Lekko solimy. Jedną cebulę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy (do rozsmarowania na spód ciasta).
Boczek/szynkę podsmażamy na patelni. I łaczymy z przyprawami.
Pora kroimy w talarki.
I układamy na podpieczonym spodzie.
Najpierw wykładamy naszą bazę - startą cebulę, dodajemy przecieru pomidorowego, boczku. Na samym wierzchu układamy talarki cebuli i pora.
Pod koniec pieczenia dodajemy odrobinę startego sera.
Na 10 minut przed końcem pieczenia całość zalewamy sosem beszamelowym. I układamy przekrojone oliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz