Składniki
5 jajek (białka)
200 gr cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z pomarańczy
słoiczek dżemu porzeczkowego
Krem
370 ml zimnego mleka
1 torebka kremu rumowego
Przygotowanie
Białka ubijamy na pianę i stopniowo dodajemy do niej cukier cały czas miksując. Piana powinna być sztywna. Na koniec miksowania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
A na samym końcu dokładamy skórkę z pomarańczy. Musimy dokładnie i delikatnie wymieszać całość.
Blachę wykładamy pergaminem. Obrysowujemy na papierze kółka i nakładamy na nie pianę. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. W tej temperaturze pieczemy bezy przez ok 25-30 minut. Nie używamy teroobiegu. A następnie temperaturę obniżamy do 100 stopni i nasze bezy pozostawiamy w niej jeszcze przez ok 35-40 minut.
Upieczone bezy przekładamy kremem i dżemem porzeczkowym.
Krem
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i wsypujemy zawartość opakowania. Miksujemy przez ok 3 minut zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz